EditieNL

  1. Digitale kleding is in opkomst, als we het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) mogen geloven. De universiteit lanceert de zomercursus Digital Fashion Designing voor iedereen die voorbereid wil zijn op een nieuw digitaal tijdperk in de mode-industrie. Hoe werkt digital fashion precies?
  2. In de Zuidplaspolder in Zuid-Holland zijn ze druk bezig met het bouwen van een nieuw dorp. Dit komt te liggen in de gemeente Zuidplas, in de buurt van Gouda. Hoe uniek is de bouw van nieuwe dorpen of steden in Nederland?
  3. Al ruim een jaar werken we zoveel mogelijk thuis. Gezellig samen lunchen in de kantine behoort voor velen dan ook tot een ver verleden. Onze lunchpauze houden we regelmatig met ons bord achter het toetsenbord. Hoe ongezond is dat?
  4. Buurtbewoners in IJsselstein zijn er helemaal klaar mee. In de Utrechtse stad rijdt een nieuwe tram die een hoog, piepend geluid maakt als hij door de bocht gaat. Waarom kunnen mensen zo slecht tegen vervelende geluiden?
  5. Christelijke scholen balen van het nieuwe Koningsspelenlied Zij aan Zij. Ze vinden het niet kunnen dat in het lied het woord 'jiggyjig' te horen is. Dit zou in Indonesische straattaal geslachtsgemeenschap betekenen. Is de ophef gegrond of is de tekst onschuldig?
  6. Rekenen is een van de belangrijkste vakken op de basisschool. Alleen halen nog veel te weinig leerlingen het streefniveau, meldt de Onderwijsinspectie na onderzoek.
  7. Waarom de volle mep betalen voor een legoset als je er voor veel minder geld een kan huren? Legoverhuurbedrijven hebben een gat in de markt gevonden en zien in coronatijd hun omzet stijgen. "De huurders zijn voor het grootste deel volwassenen."
  8. Keuzestress tijdens het bestellen van eten, veel mensen hebben er weleens last van. Om hen te helpen bedacht Pieter Boerboom Thuisbezorgd Roulette, een website die op basis van je postcode een keuze voor je maakt. "Het is niet alleen een handig hulpmiddel, maar ook een leuk spelletje."
  9. Tuinen waarin gras, bloemen en bomen plaatsmaken voor... tegels, tegels en nog eens tegels. Piet verzamelt ze allemaal op een Twitteraccount en zijn inmiddels meer dan 15.000 volgers smullen ervan. "Het doet bijna letterlijk pijn aan je ogen."