EditieNL

  1. Een derde van de jongeren tussen de 12 en 14 jaar heeft geen idee of ons land een democratie is, of denkt van niet. Ze hechten er ook niet veel waarde aan, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) onder tweedejaars scholieren. Test onderaan deze pagina je eigen kennis over onze democratie.
  2. Een gymles op een basisschool in Laren ging gisteren mis toen drie leerlingen onwel werden. Volgens de directeur kwam het door een te intensieve conditietest. Dit soort testen zijn gebruikelijk tijdens de gymles, maar zijn ze nog wel te doen na al dat thuiszitten tijdens de lockdown?
  3. Als grafkistenmaker krijgt Utrechter Radboud Spruit soms bijzondere verzoeken. Zo ook onlangs van de moeder van een vijfjarig jongetje, die vroeg om de kist van haar zoon te bekleden met de stof van haar trouwjurk. "Mijn spannendste bekledingsopdracht ooit."
  4. Na een sluiting van bijna drie maanden mogen kappers vanaf morgen eindelijk weer aan de slag met alle lange lockdownlokken. Het is alleen niet makkelijk om nog een afspraak te maken want de afgelopen week regende het reserveringen. Maar bij kapper Joop Kalkman uit Rijssen staat het eerste plekje nog open: dat is namelijk voor de hoogste bieder.
  5. Enkele tientallen winkeliers die in het Drentse Klazienaveen vanochtend hun winkels hadden geopend, sluiten hun deuren weer na een waarschuwing van de gemeente. Voorzitter Harrie van der Velde van de winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum kreeg een bericht van een medewerker van de burgemeester met de mededeling 'dicht die toko's'.
  6. Op 17 maart mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de media zien we vaak de landelijke kopstukken van de partijen langskomen, maar er zijn ook een hoop minder bekende kandidaat-Kamerleden die graag de stem van hun regio willen laten klinken in Den Haag. In een zesdelige serie gaat EditieNL bij hen langs. Vandaag: Zeeland.
  7. Interessant aan een verkiezingsdebat is natuurlijk wie ergens voor of tegen is. Maar hóé politici dat zeggen, is misschien nog wel belangrijker, zegt politicoloog Gijs Schumacher. Hij liet een computeranalyse los op de emoties van de deelnemende lijsttrekkers van het RTL-debat van zondag en kwam tot (ook voor hem zelf) verrassende conclusies.
  8. PVV-lijsttrekker Geert Wilders belandde gisteren in een verhitte discussie met kiezer Nadia Zerouali over de invloed van niet-westerse culturen in Nederland. Aan het einde van het gesprek nodigde ze hem uit om verder te kletsen onder het genot van een bord couscous, maar dat laatste ziet hij niet zitten. "Ik neem wel een gehaktbal mee", aldus Wilders. Is het gerecht nog steeds niet ingeburgerd?